Uit het jaarlijkse Dreigingsbeeld Informatiebeveiliging Nederlandse Gemeenten (IBD) blijkt dat informatiebeveiliging van toenemend belang is voor onze samenleving. Voor gemeente De Fryske Marren vraagt dit om bestuurlijke keuzes en prioriteiten, omdat het college en de raad een cruciale rol spelen in het waarborgen van digitale veiligheid en weerbaarheid.
Onze organisatie digitaliseert in hoog tempo. Plaats- en tijdonafhankelijk werken is de norm geworden, en technologieën zoals digitale samenwerkomgevingen en hybride vergaderoplossingen zijn onmisbaar. Ook verlopen steeds meer processen digitaal en werken we intensief samen met ketenpartners en overheidsinstanties. Deze digitalisering brengt voordelen, maar ook uitdagingen. Zo nemen de kosten en verplichte audits toe, ontstaan er nieuwe risico’s en dreigingen, terwijl onze afhankelijkheid van digitale systemen groeit.
De belangrijkste dreigingen voor De Fryske Marren komen voort uit kwaadwillende die continu zoeken naar kwetsbaarheden, zoals fouten van medewerkers (bijvoorbeeld door phishing). Dergelijke incidenten kunnen leiden tot grote financiële en operationele schade. Cybercriminaliteit is een lucratieve industrie geworden, waardoor niet alleen organisaties, maar ook inwoners en ondernemers steeds vaker doelwit zijn.
Het vergroten van de digitale weerbaarheid van overheidsorganisaties en onze samenleving is daarom een speerpunt voor zowel onze gemeente als de bredere overheid.