Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden en in het tweede kwartaal van 2025 zullen we met een evaluatie richting de gemeenteraad komen. Net als vele andere gemeenten bevinden wij ons nog in een fase van transitie naar het werken in overeenstemming met de Omgevingswet.
Onze omgevingsvisie is nog niet in de vereiste STOP-TPOD standaard gemaakt en ten tijde van het vaststellen ervan hoefde dit ook nog niet. Bij de eerstvolgende wijziging van de visie, zal deze wel in de voorgeschreven standaard gemaakt moeten worden.
Verder is het instrument programma nog niet voldoende ‘ingeburgerd’ in onze organisatie. Zo is het wennen dat niet de raad, maar het college bevoegd is om over het vaststellen van programma’s te besluiten. Verder geldt ook voor programma’s dat het wettelijk verplicht is ze in de STOP-TPOD standaard te maken, maar dat gebeurt nog niet.
De software die we hadden aangeschaft voor het maken van het omgevingsplan functioneerde onvoldoende, beloften over verbeteringen van de leverancier ten spijt. Daarom is in de loop van 2024 andere software aangeschaft. Deze software werkt wel goed, zodat we stappen kunnen maken met het omgevingsplan. Hiervoor is het ook nodig dat we beschikken over een regelanalist en geo-specialist.
Ondertussen werken we aan ontwikkelingen mee door een ander instrument te benutten: de vergunning om af te wijken van het omgevingsplan ook wel vergunning voor de buitenplanse omgevingsplanactiviteit genoemd, afgekort de Bopa.
Vaak worden voorafgaand aan de formele procedures, concept-aanvragen ingediend. Gelet op de beschikbare, ambtelijke capaciteit moeten we voor het behandelen ervan prioriteiten stellen.