De Nederlandse zorg staat onder druk. Steeds meer mensen maken meer (of langer) gebruik van zorg, onder andere door de vergrijzing. Tegelijkertijd zijn er niet genoeg zorgverleners door de krapte op de arbeidsmarkt. De werkdruk is voor zorgmedewerkers vaak te hoog om dit werk lang vol te kunnen houden. Werken in de zorg moet daarom weer aantrekkelijker worden.
In het IZA staan afspraken, gemaakt door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), de vereniging van Nederlandse gemeenten (VNG) en 14 grote zorgpartijen. De afspraken zijn vooral gericht op het aangaan van nieuwe samenwerkingen om te komen tot een toekomstbestendig zorglandschap.
Hiermee komt er meer aandacht voor gezond leven zodat er minder zorg nodig is. Dit is verder uitgewerkt in het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA), omdat het de bedoeling is dat meer zorg dichtbij huis gaat worden verleend. Daarmee raakt het IZA het sociaal domein, langdurige zorg, wonen en zorg.
Eind december 2023 is het regioplan FrIZA met de belangrijkste IZA opgaven voor Fryslân opgeleverd. De opgaven laten zien waar de grootste risico’s liggen op het gebied van toegankelijkheid, betaalbaarheid en de kwaliteit van zorg. Gezondheid (-sbevordering) en preventie maken onderdeel uit van het regioplan. Er staan ook afspraken in het regioplan over welke partijen zich op welke onderwerpen richten en welke resultaten ze nastreven.
Het regioplan is verder uitgewerkt in een werkagenda. In deze agenda komen alle activiteiten op het gebied van zorg, welzijn en wonen samen en worden deze in verbinding gebracht. De rode draad in deze werkagenda is de maatschappelijke opgave om de beweging van zorg naar gezondheid te maken.